DX-kansen op 10 en 12 meter komende week

Na een daling in de afgelopen weken lijkt de zonneactiviteit weer iets toe te nemen. Op vrijdag en zaterdag zijn er weer wat zonnevlammen geweest, waarvan de laatste van de wat zwaardere M-klasse. De zonnefluxindex (SFI) daalde vanaf een waarde van 102 op 20 september naar 85, maar liet op zaterdagochtend weer wat herstel zien, naar een waarde van 92.

Dat wil niet zeggen dat de HF-activiteit slecht is geweest. Verre van dat. Er zijn talrijke meldingen van DX, waaronder S9OK op 10 meter vanuit Sao Tomé en Principe. Deze Tsjechische DX-peditie, voor de kust van West-Afrika, is op vele banden gelogd en blijft populair. De 10m-band heeft SSB-contacten opgeleverd naar Brazilië, Chili en Uruguay, en soms openingen naar het Verre Oosten. Herfstachtige HF-condities zijn de drijvende kracht achter de DX, eerder dan de zonnefluxindex. Maximale bruikbare frequenties over een 3.000km-pad zijn vaak boven 24 of zelfs 28 MHz in de middagen.

In de komende dagen verwacht NOAA een SFI van rond de 90 en een rustig aardmagnetisch veld met een Kp die op 11 oktober wat op kan lopen tot 4. Op Propquest is te zien dat de MUF (Maximum Usable Frequency) bij deze zonneactiviteit zal variëren tussen circa 10 MHz aan het eind van de nacht en overdag mogelijk net 28 MHz halen. Paden naar het zuiden kunnen daardoor ook op 10 meter kansen bieden, zeker met FT8. Zoals altijd is oktober een van de beste maanden voor DX, dus maak er gebruik van.