Google start pakket bezorging met drones in Finland

Vanaf volgend jaar vliegen er drones in Finland om pakketten te bezorgen. Het Alphabet-dochterbedrijf Wing is er na de vele testvluchten klaar voor en gaat pakketten tot anderhalve kilo afleveren. Tijdens de eerste periode zullen alle bezorgingen gratis uitgevoerd worden. Wat Wing precies gaat bezorgen staat nog niet vast.

Finland

Googles ‘Project Wing’ mag zich sinds juli 2018 een zelfstandige organisatie noemen en zet zich volledig in op de pakketbezorging met drones. Vanaf het voorjaar 2019 gaan de eerste drones de lucht in rond de Finse hoofdstad Helsinki.

Drones

De drones van Wing zijn in staat om autonoom te vliegen en hebben een draagvermogen van anderhalve kilo. De maximale afstand waarop een pakket afgeleverd kan worden is 10 kilometer.

bezorgdrone

Bezorgen

Het is nog niet duidelijk wat de drones precies gaan vervoeren. Hiervoor houdt Wing een enquête onder inwoners in Finland om te achterhalen waar zij behoefte aan hebben. Een greep uit de mogelijke bezorgingen: medicijnen, ontbijt, huishoudelijke boodschappen of spullen voor noodgevallen, zoals luiers en ijskrabbers. In de testfase biedt Wing alle bezorgingen gratis aan.

Australië

Wing heeft in inmiddels al meer dan 55.000 testvluchten uitgevoerd in Australië. Daar bezorgde zij voornamelijk koffie en medicijnen. Het is voor het eerst dat Wing zijn bezorgdrones in Europa laat vliegen. Volgens Wing is het bezorgen van pakketten met drones niet alleen veiliger, sneller en milieuvriendelijker dan bezorgen met busjes, het kan ook radicaal de kwaliteit van leven verbeteren.

Hits: 5