Chinese studenten ontwerpen ‘drone net’ om levens te redden

Een groep studenten uit China heeft een speciale drone ontworpen die kan transformeren in een vliegend reddingsnet. Ze noemen het ‘Net Guard’ en het idee is net zo simpel als geniaal.

Net Guard

Chinese studenten hebben een drone ontwikkeld die tegelijkertijd ook dienst doet als een reddingsnet. Het is voor nu nog een concept, maar in de nabije toekomst zouden met de zogenaamde ‘Net Guard’ daadwerkelijk levens gered kunnen worden.

Hoe werkt het?

De body van de Net Guard drone bestaat in feite uit vier delen die in elkaar geklikt zijn. In het midden van de drone bevindt zich een reddings-net en wanneer de stukken uit elkaar bewegen wordt zo ook meteen het net gespannen. De drone kan dus naar een locatie vliegen, zichzelf in vieren splitsen en met een paraat net bijvoorbeeld slachtoffers uit een brandend flatgebouw helpen te ontsnappen.

Design

Om de Net Guard drone zo goed mogelijk te laten functioneren zijn er allerlei slimme designkeuzes gemaakt. Zo maakt de drone gebruik van propellers met vier bladen om zoveel mogelijk stuwkracht op te wekken. Niet geheel onbelangrijk als er een mens vervoer dient te worden. Het net zelf is gemaakt van vier lagen polyurethaan, een rubberachtige kunststof die zowel flexibel als zeer stevig is. De quadcopter heeft daarnaast ook nog sensoren aan boord die kunnen bepalen waar het slachtoffer zich bevind.

Golden Pin Design Award 2018

De Chinese studenten hebben met de Net Guard drone een sterk concept in handen. Daar was de jury van de prestigieuze Golden Pin Design Award in Taiwan het ook over eens en dat leverde de knappe koppen een eerste plaats op. Vanuit de organisatie krijgen zij nu een startbudget van ruim 11.000 euro om het idee verder uit te werken. De Golden Pin Design Awards worden al sinds 1981 uitgereikt in gebieden waar Chinees (in alle vormen) de voertaal is. Het doel is het stimuleren van design en innovatie. Met de Net Guard drone lijkt dat doel dit jaar meer dan bereikt.

Hits: 51